Wortelstokplanten

Wortelstokplanten zijn planten, b.v. Anubias, Javavaren, Bolbitis, die ontstaan op een dikke verharde horizontale wortel. Deze wortelstok heeft vaak verschillende knopen en uit elke knoop kan een plant groeien. Als de wortelstok meerdere plantjes op de knopen heeft, dan kan de wortelstok in delen worden geknipt om de planten, verspreid, in het aquarium te plaatsen. Wortelstokplanten groeien vaak op steen, hout of andere attributen. Met hun grove en fijne wortels zullen deze planten zich  vast wortelen op een attribuut en verder groeien. De plant die uit de knoop groeit zal zelf ook een wortelstok vormen en zal zich op deze manier ook vermeerderen. Zodra de plant is volgroeid kunt u een stukje van de wortelstok afbreken of afknippen en verplaatsen. Let er bij het inplanten op dat de wortelstok niet helemaal door de bodemgrond wordt bedekt, anders zal de plant gaan rotten.

Wortelstokplanten behandelen en planten:

  1. Verwijder het potje waar de plant in wordt geleverd;
  2. Verwijder voorzichtig het steenwol en verwijder eventueel
    beschadigde bladeren van de plant;
  3. Knip nu ongeveer 1 cm van de wortels af;
  4. Plaats de wortelstokplant op een stuk hout, steen of ander attribuut of deels in de grond;
  5. Mocht het nodig zijn kunt u de plant met een stukje draad vastzetten aan het attribuut;
  6. Als de plant een volwaardige grootte heeft, kunt u de plant in tweeën breken of knippen en het andere deel van de plant op een andere plaats in het aquarium plaatsen via stap A t/m E;
  7. Wilt u de plant uitdunnen omdat deze u te groot wordt, knip dan een stuk van de wortelstok af en laat dit weg uit het aquarium.